Waarom jij als destinatie marketing organisatie (DMO) moet overwegen om accommodaties te verhuren

Als marketeer van een DMO (Destinatie Marketing Organisatie) promoot je jouw stad of regio om bezoekers aan te trekken en de lokale economie te stimuleren. Je creëert marketingcampagnes, beheert de merkidentiteit en werkt samen met lokale bedrijven om een aantrekkelijke en consistente bezoekerservaring te bieden. Als DMO organiseer je mogelijk evenementen, verstrek je informatie aan toeristen en analyseer je markttrends om strategieën aan te passen. In deze blog leggen we je uit hoe het verhuren van accommodaties kan bijdragen aan het succes van jouw promotieactiviteiten.

Bevorderen van toerisme; een uitdagende job

Jouw doel is om zowel de toeristische sector te laten groeien als duurzame initiatieven op het gebied van toerisme te bevorderen. Hierdoor blijft jouw bestemming aantrekkelijk voor toekomstige bezoekers en zo kan de lokale gemeenschap profiteren van de economische voordelen van het toerisme.

Als destinatie marketing organisatie word je in jouw rol voortdurend uitgedaagd om innovatieve manieren te vinden om te voldoen aan de behoeften van zowel bezoekers als lokale belanghebbenden (jouw achterban). In de wereld waarin platforms als Booking.com en AirBnB online ook strijden om de gunst van jouw gasten is dat beslist een uitdagende job.

Meten is weten

In de ideale wereld kun jij als DMO marketeer continu het effect meten van jouw werk, en resultaten delen met je achterban. Je wilt daarbij verder gaan dan views, gebruikers en betrokkenheid. Je wilt conversies behalen. Conversies in de vorm van accommodatieboekingen.

Bij het promoten van jouw content ontbreekt daarvoor in veel gevallen een belangrijke schakel: het daadwerkelijk – op basis van de juiste beschikbaarheid - kunnen boeken van een accommodatie. Hoe mooi zou het zijn om jouw unieke content aan te vullen met een zoek en boek functie van beschikbare accommodaties. Hierdoor versterk je de relevantie van je werk voor je website bezoekers en je lokale ondernemers.

Drie voordelen van boekbare accommodaties op jouw informatie portaal

Op de meeste DMO sites is heel veel content te vinden over alles wat je kunt doen en bekijken in jouw stad of regio. Door de bezoekers van die content te verleiden met boekbaar aanbod van hotels, vakantiehuizen, campings en B&B kamers behaal je 3 voordelen:

Voordeel 1: Verhoogde vindbaarheid in zoekmachines

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van het aanbieden van accommodaties via verhuurplatforms is de aanzienlijke verbetering van de online zichtbaarheid. Door accommodaties te verhuren en ze te koppelen aan gerelateerde bestemmingsinformatie, vergroot je als DMO jouw aanwezigheid op het internet. Dit leidt tot een hogere rangschikking in zoekmachines zoals Google, waardoor potentiële bezoekers die op zoek zijn naar accommodaties in een bepaalde bestemming gemakkelijker de DMO kunnen vinden. Dit verhoogt niet alleen het aantal bezoekers op de website van de DMO, maar vergroot ook de kans dat ze daadwerkelijk voor die bestemming kiezen.

Voordeel 2: Meetbare prestaties voor jouw achterban

Het aanbieden van accommodaties via verhuurplatforms stelt jouw als DMO in staat om meetbare prestaties te leveren aan de lokale accommodatie-eigenaren. Door middel van data analyse (zoekgedrag en boekgedrag) krijg je inzicht in kenmerken van je doelgroep en de reis die je klant maakt. Van oriëntatie tot conversie! Conversiecijfers van specifieke accommodaties op jouw platform vertellen ook veel over de kwaliteit van de presentatie (foto’s  en teksten) en prijsniveau. Met dit soort gegevens kun jij als DMO je ondernemers adviseren en de impact van je marketinginspanningen meten en rapporteren. Dit is waardevol voor het aantonen van de effectiviteit van je activiteiten en het rechtvaardigen van investeringen in marketing.

Meer weten over Travelbase?

Download vrijblijvend de informatiebrochure en lees over:

  • Voordelen voor jouw organisatie
  • Artikel: zonder data geen toekomst
  • Case: VVV Texel maakt 22.000 boekingen per jaar
Download gratis brochure
Cover Travelbase brochure

Voordeel 3: Meer relevantie voor jouw website bezoekers

Het aanbieden van accommodaties via verhuurplatforms stelt je in staat om een meer gepersonaliseerde reiservaring te bieden aan je bezoekers. Door accommodaties te integreren in de bestemmingsinformatie op je website en andere marketingkanalen, kun jij als DMO een naadloze reisplanningervaring creëren voor je bezoekers. Naast de beste informatie over de bestemming zelf geef je bezoekers gedetailleerde informatie over accommodaties zoals beschikbaarheid, prijzen en beoordelingen. Door deze geïntegreerde benadering verbeter je de relevantie van je marketingboodschap en vergroot je de kans dat bezoekers voor jouw bestemming kiezen.

Voordelen voor je achterban

Met het aanbieden van accommodaties via jouw website draag je concreet bij aan de economische groei en ontwikkeling van de lokale gemeenschap. Dit kan zich vertalen in meer werkgelegenheid, hogere inkomsten uit toerisme en een verhoogde levensstandaard voor de lokale bevolking.

Bovendien kan het aanbieden van accommodaties via verhuurplatforms helpen om de toeristische sector te diversifiëren en te versterken. Door een breed scala aan accommodatieopties aan te bieden, van traditionele hotels en resorts tot vakantiewoningen en bed & breakfasts, kunnen DMO's verschillende soorten reizigers aantrekken en tegemoetkomen aan uiteenlopende behoeften en budgetten. Dit draagt bij aan een veerkrachtige en duurzame toeristische sector die beter bestand is tegen veranderingen in de marktomstandigheden.

Verdien geld met verhuur om te investeren in promotie

Tot slot kan het aanbieden van accommodaties jou als DMO helpen om – op basis van prestatie in de vorm van een conversie – geld te verdienen met verhuur. Je kunt een commissiepercentage met jouw partners afspreken dat wordt betaald op het moment dat jij als DMO een boeking realiseert. Dit is een commissie waarvan iedere ondernemer zich realiseert dat het geld is dat wordt gestoken in de verdere promotie van hun aanbod.

Meer weten over online verhuren door jouw organisatie?

Bij Travelbase hebben we veel ervaring in het online verhuren door DMO’s. Travelbase wordt gebruikt voor de online verhuur door de DMO’s van o.a. Texel, Zandvoort, Ameland, Schiermonnikoog en Terschelling. Meer informatie is te vinden op de DMO pagina of plan direct een demo in.

Deel deze post